Zpět na hledáníComparison of the Main Constituents in Two Varieties of Proso Millet Using GC–MS (2023)výskyt výsledku
Identifikační kód | RIV/86652079:_____/23:00573556 |
---|---|
Název v anglickém jazyce | Comparison of the Main Constituents in Two Varieties of Proso Millet Using GC–MS |
Druh | J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost) |
Poddruh | J/A - Článek v odborném periodiku je obsažen v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem „Article“, „Review“ nebo „Letter“ (Jimp) |
Jazyk | eng - angličtina |
Vědní obor | 10406 - Analytical chemistry |
Rok uplatnění | 2023 |
Kód důvěrnosti údajů | S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku | 4 |
Počet tvůrců celkem | 3 |
Počet domácích tvůrců | 1 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců | Jan Tříska (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 2672251, orcid: 0000-0003-3846-2158, scopusid: 7004407218, researcherid: H-3094-2014) K. Hořejší (státní příslušnost: CZ - Česká republika) J. Kalinová Pexová (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v anglickém jazyce | Proso millet (Panicum miliaceum) is neglected in human nutrition. Thanks to the compositionof the grains, millet is suitable for people with celiac disease and it is also useful in the preventionof cardiovascular diseases. For screening the substances in all plant parts of millet via GC–MS, twovarieties, HanackáMana and Unicum, were used. Substances from the group saccharides, aminoacids, fatty acids, carboxylic acids, phytosterols and others were identified in the roots, leaves, stems,and seeds. The highest level of saccharides was found in the stems (83%), amino acids in the roots(6.9%), fatty acids in the seeds (24.6%), carboxylic acids in the roots (3%), phytosterols in the seeds(10.51%), other substances, such as tetramethyl-2-hexadecenol (1.84%) and tocopherols (2.15%), in theleaves, retinal in the roots (1.30%) and squalene in the seeds (1.29%). Saccharides were the dominantgroup in all plant parts of proso millet followed by fatty acids. The dominant saccharides in all partsof the millet plant were sucrose, fructose and psicose. On the contrary, turanose, trehalose, glucoseand cellobiose belonged to the least represented sugars. Additionally, amyrin, miliacin, campesterol,stigmasterol,β-sitosterol, and others were identified. Varietal variability can be assumed, e.g., inretinal, miliacin or amyrin content. |
Klíčová slova oddělená středníkem | amino acid;carboxylic acid;atty acid;GC–MS;miliacin;proso millet;retinal;squalene;saccharide |
Stránka www, na které se nachází výsledek | https://www.mdpi.com/2304-8158/12/12/2294 |
DOI výsledku | https://doi.org/10.3390/foods12122294 |
Odkaz na údaje z výzkumu | - |
Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku
Název periodika | Foods |
---|---|
ISSN | 2304-8158 |
e-ISSN | 2304-8158 |
Svazek periodika | 12 |
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku | 12 |
Stát vydavatele periodika | CH - Švýcarská konfederace |
Počet stran výsledku | 16 |
Strana od-do | 2294 |
Kód UT WoS článku podle Web of Science | 001014656600001 |
EID výsledku v databázi Scopus | 2-s2.0-85163854534 |
Způsob publikování výsledku | A - Open Access |
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku | - |
Ostatní informace o výsledku
Předkladatel | Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. / CzeCOS IV |
---|---|
Dodavatel | MSM - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) |
Rok sběru | 2024 |
Specifikace | RIV/86652079:_____/23:00573556!RIV24-MSM-90248___ |
Datum poslední aktualizace výsledku | 28.05.2024 |
Kontrolní číslo | 192533532 ( v1.0 ) |
Informace o dalších výskytech výsledku dodaného stejným předkladatelem
Dodáno AV ČR v roce 2024 | RIV/86652079:_____/23:00573556 v dodávce dat RIV24-AV0-86652079 |
---|
Informace o dalších výskytech výsledku dodaného ostatními předkladateli
Dodáno MŠMT v roce 2024 | RIV/60076658:12220/23:43907466 v dodávce dat RIV24-MSM-12220___ předkladatelem Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická |
---|---|
Dodáno MŠMT v roce 2024 | RIV/60076658:12310/23:43907466 v dodávce dat RIV24-MSM-12310___ předkladatelem Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Přírodovědecká fakulta |
Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl
Projekt podporovaný MŠMT v programu EF | EF16_019/0000797 - SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách (2018 - 2022) |
---|---|
Velká výzkumná infrastruktura - VVI | 90248 - CzeCOS IV (2023 - 2026) |