Informační systém výzkumu,
vývoje a inovací

Rejstřík informací o výsledcích

Jednoduché vyhledávání

Zpět na hledáníComparison of the Main Constituents in Two Varieties of Proso Millet Using GC–MS (2023)výskyt výsledku

Identifikační kód RIV/86652079:_____/23:00573556
Název v anglickém jazyce Comparison of the Main Constituents in Two Varieties of Proso Millet Using GC–MS
Druh J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost)
Poddruh J/A - Článek v odborném periodiku je obsažen v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem „Article“, „Review“ nebo „Letter“ (Jimp)
Jazyk eng - angličtina
Vědní obor 10406 - Analytical chemistry
Rok uplatnění 2023
Kód důvěrnosti údajů S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů.
Počet výskytů výsledku 4
Počet tvůrců celkem 3
Počet domácích tvůrců 1
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců Jan Tříska (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 2672251, orcid: 0000-0003-3846-2158, scopusid: 7004407218, researcherid: H-3094-2014)
K. Hořejší (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
J. Kalinová Pexová (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
Popis výsledku v anglickém jazyce Proso millet (Panicum miliaceum) is neglected in human nutrition. Thanks to the compositionof the grains, millet is suitable for people with celiac disease and it is also useful in the preventionof cardiovascular diseases. For screening the substances in all plant parts of millet via GC–MS, twovarieties, HanackáMana and Unicum, were used. Substances from the group saccharides, aminoacids, fatty acids, carboxylic acids, phytosterols and others were identified in the roots, leaves, stems,and seeds. The highest level of saccharides was found in the stems (83%), amino acids in the roots(6.9%), fatty acids in the seeds (24.6%), carboxylic acids in the roots (3%), phytosterols in the seeds(10.51%), other substances, such as tetramethyl-2-hexadecenol (1.84%) and tocopherols (2.15%), in theleaves, retinal in the roots (1.30%) and squalene in the seeds (1.29%). Saccharides were the dominantgroup in all plant parts of proso millet followed by fatty acids. The dominant saccharides in all partsof the millet plant were sucrose, fructose and psicose. On the contrary, turanose, trehalose, glucoseand cellobiose belonged to the least represented sugars. Additionally, amyrin, miliacin, campesterol,stigmasterol,β-sitosterol, and others were identified. Varietal variability can be assumed, e.g., inretinal, miliacin or amyrin content.
Klíčová slova oddělená středníkem amino acid;carboxylic acid;atty acid;GC–MS;miliacin;proso millet;retinal;squalene;saccharide
Stránka www, na které se nachází výsledek https://www.mdpi.com/2304-8158/12/12/2294
DOI výsledku https://doi.org/10.3390/foods12122294
Odkaz na údaje z výzkumu -

Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku

Název periodika Foods
ISSN 2304-8158
e-ISSN 2304-8158
Svazek periodika 12
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku 12
Stát vydavatele periodika CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku 16
Strana od-do 2294
Kód UT WoS článku podle Web of Science 001014656600001
EID výsledku v databázi Scopus 2-s2.0-85163854534
Způsob publikování výsledku A - Open Access
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku -

Ostatní informace o výsledku

Předkladatel Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. / CzeCOS IV
Dodavatel MSM - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT)
Rok sběru 2024
Specifikace RIV/86652079:_____/23:00573556!RIV24-MSM-90248___
Datum poslední aktualizace výsledku 28.05.2024
Kontrolní číslo 192533532 ( v1.0 )

Informace o dalších výskytech výsledku dodaného stejným předkladatelem

Dodáno AV ČR v roce 2024 RIV/86652079:_____/23:00573556 v dodávce dat RIV24-AV0-86652079

Informace o dalších výskytech výsledku dodaného ostatními předkladateli

Dodáno MŠMT v roce 2024 RIV/60076658:12220/23:43907466 v dodávce dat RIV24-MSM-12220___ předkladatelem Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
Dodáno MŠMT v roce 2024 RIV/60076658:12310/23:43907466 v dodávce dat RIV24-MSM-12310___ předkladatelem Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Přírodovědecká fakulta

Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl

Projekt podporovaný MŠMT v programu EF EF16_019/0000797 - SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách (2018 - 2022)
Velká výzkumná infrastruktura - VVI 90248 - CzeCOS IV (2023 - 2026)
Vyhledávání ...