Identifikační kód |
RIV/68081707:_____/19:00518358 |
Název v anglickém jazyce |
Adsorption and 2D condensation of 5-nitrocytosine at the hanging mercury drop electrode |
Druh |
J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost) |
Poddruh |
J/A - Článek v odborném periodiku je obsažen v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem „Article“, „Review“ nebo „Letter“ (Jimp) |
Jazyk |
eng - angličtina |
Vědní obor |
10406 - Analytical chemistry |
Rok uplatnění |
2019 |
Kód důvěrnosti údajů |
S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku |
3 |
Počet tvůrců celkem |
2 |
Počet domácích tvůrců |
2 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců |
Lukáš Fojt (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 6245420, researcherid: G-8961-2014) Miroslav Fojta (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 4171373, researcherid: D-6971-2012) |
Popis výsledku v anglickém jazyce |
For first time, we have observed the two-dimensional (2D) condensation and adsorption of 5-nitrocytosine at the hanging mercury drop electrode in different electrolytes. The 2D condensation is a special form of the self-assembled monolayers of mainly organic compounds. The 5-nitrocytosine is adsorbed in broad range of pHs (2.5 to 9.5), whereas the 2D condensation could be identified only in acidic and neutral pH (up to pH = 7.1). Three different types of condensed layers were observed, dependent on the pH, temperature and concentration of 5-nitrocytosine. The 2D condensation of 5-nitrocytosine is stabilized by different driving forces, including the short range interactions and hydrogen bonding. The effect of different electrolytes containing Cl-, Br- and I- ions onto the 2D condensation was also investigated. |
Klíčová slova oddělená středníkem |
2-dimensional condensation;solution interface;5-fluorocytosine;components;2D condensation;Capacitance pit |
Stránka www, na které se nachází výsledek |
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1572665719305065?via%3Dihub |
DOI výsledku |
https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2019.113238 |
Odkaz na údaje z výzkumu |
- |