Zpět na hledáníComparative antioxidative properties of selected seed oils (2002)výskyt výsledku
Identifikační kód | RIV/68081707:_____/02:00000286 |
---|---|
Název v anglickém jazyce | Comparative antioxidative properties of selected seed oils |
Druh | J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost) |
Poddruh | - |
Jazyk | eng - angličtina |
Obor - skupina | B - Fyzika a matematika |
Obor | BO - Biofyzika |
Rok uplatnění | 2002 |
Kód důvěrnosti údajů | S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku | 1 |
Počet tvůrců celkem | 6 |
Počet domácích tvůrců | 2 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců | Milan Číž (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 7038127) Antonín Lojek (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 3041581) S. Gorinstein (státní příslušnost: IL - Stát Izrael) H. Leontowich (státní příslušnost: IL - Stát Izrael) A. Martin-Belloso (státní příslušnost: ES - Španělské království) S. Trakhtenberg (státní příslušnost: IL - Stát Izrael) |
Popis výsledku v anglickém jazyce | The major aim of this study was to compare antioxidative properties in four widely used seed oils: sunflower, sunflower high oleic, rapeseed and grapeseed oils. The highest total content of oleic, linoleic and linolenic acids (91.7 %) was in sunflower high oleic oil. The highest content of antioxidants (165 mg tocopherols, 179 mg tocotrienols, 2.1 mg polyphenols and 1.3 mg o-diphenols, per kg), stability (3.1 hours) and TRAP (324 nmol/ml) were found in rapeseed oil. In additional set of experiments higher TRAP and stability were observed in crude oil extracts when compared with refined oil extracts. A very high correlation was observed between TRAP and stability (R = 0.96), tocopherols (R = 0.96), polyphenols (R = 0.92) and o-diphenols (R = 0.91). In conclusion, antioxidants are the main bioactive components of vegetable oils. The results indicate that vegetable oils could be a very important component in atherosclerosis preventing diets. |
Klíčová slova oddělená středníkem | antioxidants; polyphenols; seed oils |
Stránka www, na které se nachází výsledek | - |
Odkaz na údaje z výzkumu | - |
Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku
Název periodika | Free Radical Research |
---|---|
ISSN | 1071-5762 |
e-ISSN | - |
Svazek periodika | 36 |
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku | Suppl. 1 |
Stát vydavatele periodika | GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska |
Počet stran výsledku | 2 |
Strana od-do | 64-65 |
Kód UT WoS článku podle Web of Science | - |
EID výsledku v databázi Scopus | - |
Způsob publikování výsledku | - |
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku | - |
Ostatní informace o výsledku
Předkladatel | Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i. |
---|---|
Dodavatel | AV0 - Akademie věd České republiky (AV ČR ) |
Rok sběru | 2005 |
Specifikace | RIV/68081707:_____/02:00000286!RIV/2005/AV0/A17005/N |
Datum poslední aktualizace výsledku | 20.08.2009 |
Kontrolní číslo | 9953769 |
Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl
Projekt podporovaný AV ČR v programu IA | IAB6004204 - Antioxidační vlastnosti flavonoidů s ohledem na oxidativní vzplanutí fagocytů a interakce mezi fagocyty a endoteliálními buňkami (2002 - 2004) |
---|---|
Výzkumný záměr podporovaný AV ČR | AV0Z5004920 - Biofyzikální vlastnosti živých systémů a jejich změny vlivem faktorů vnějšího prostředí. (1999 - 2003) |