Informační systém výzkumu,
vývoje a inovací

Rejstřík informací o výsledcích

Jednoduché vyhledávání

Zpět na hledáníComparative antioxidative properties of selected seed oils (2002)výskyt výsledku

Identifikační kód RIV/68081707:_____/02:00000286
Název v anglickém jazyce Comparative antioxidative properties of selected seed oils
Druh J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost)
Poddruh -
Jazyk eng - angličtina
Obor - skupina B - Fyzika a matematika
Obor BO - Biofyzika
Rok uplatnění 2002
Kód důvěrnosti údajů S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů.
Počet výskytů výsledku 1
Počet tvůrců celkem 6
Počet domácích tvůrců 2
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců Milan Číž (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 7038127)
Antonín Lojek (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 3041581)
S. Gorinstein (státní příslušnost: IL - Stát Izrael)
H. Leontowich (státní příslušnost: IL - Stát Izrael)
A. Martin-Belloso (státní příslušnost: ES - Španělské království)
S. Trakhtenberg (státní příslušnost: IL - Stát Izrael)
Popis výsledku v anglickém jazyce The major aim of this study was to compare antioxidative properties in four widely used seed oils: sunflower, sunflower high oleic, rapeseed and grapeseed oils. The highest total content of oleic, linoleic and linolenic acids (91.7 %) was in sunflower high oleic oil. The highest content of antioxidants (165 mg tocopherols, 179 mg tocotrienols, 2.1 mg polyphenols and 1.3 mg o-diphenols, per kg), stability (3.1 hours) and TRAP (324 nmol/ml) were found in rapeseed oil. In additional set of experiments higher TRAP and stability were observed in crude oil extracts when compared with refined oil extracts. A very high correlation was observed between TRAP and stability (R = 0.96), tocopherols (R = 0.96), polyphenols (R = 0.92) and o-diphenols (R = 0.91). In conclusion, antioxidants are the main bioactive components of vegetable oils. The results indicate that vegetable oils could be a very important component in atherosclerosis preventing diets.
Klíčová slova oddělená středníkem antioxidants; polyphenols; seed oils
Stránka www, na které se nachází výsledek -
Odkaz na údaje z výzkumu -

Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku

Název periodika Free Radical Research
ISSN 1071-5762
e-ISSN -
Svazek periodika 36
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku Suppl. 1
Stát vydavatele periodika GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku 2
Strana od-do 64-65
Kód UT WoS článku podle Web of Science -
EID výsledku v databázi Scopus -
Způsob publikování výsledku -
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku -

Ostatní informace o výsledku

Předkladatel Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Dodavatel AV0 - Akademie věd České republiky (AV ČR )
Rok sběru 2005
Specifikace RIV/68081707:_____/02:00000286!RIV/2005/AV0/A17005/N
Datum poslední aktualizace výsledku 20.08.2009
Kontrolní číslo 9953769

Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl

Projekt podporovaný AV ČR v programu IA IAB6004204 - Antioxidační vlastnosti flavonoidů s ohledem na oxidativní vzplanutí fagocytů a interakce mezi fagocyty a endoteliálními buňkami (2002 - 2004)
Výzkumný záměr podporovaný AV ČR AV0Z5004920 - Biofyzikální vlastnosti živých systémů a jejich změny vlivem faktorů vnějšího prostředí. (1999 - 2003)
Vyhledávání ...