Identifikační kód |
RIV/67179843:_____/13:00423673 |
Název v anglickém jazyce |
Long term investigation of resveratrol content in moravian red wines in relation to climate conditions |
Druh |
D - Stať ve sborníku |
Jazyk |
eng - angličtina |
Obor - skupina |
E - Biovědy |
Obor |
EH - Ekologie – společenstva |
Rok uplatnění |
2013 |
Kód důvěrnosti údajů |
S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku |
2 |
Počet tvůrců celkem |
4 |
Počet domácích tvůrců |
2 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců |
Jan Tříska (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 2672251) Naděžda Vrchotová (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 6977596) J. Balík (státní příslušnost: CZ - Česká republika) J. Totušek (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v anglickém jazyce |
The considerable commercial importance of wine together with the necessary quality control and investigation of the biological quality of constituent compounds leads to the development of adequate and reliable methods for the determination of macro- andmicro-components in wine. Although wine contains a large amount of known compounds e.g. volatile (fl avour compounds), semi-volatile (phenolic) and non-volatile components (pigments), new compounds from all the above mentioned classes are still found inwine and are under heavy investigation, especially regarding their biological activity and their relation to the vinifi cation processes. Th e most signifi cant and famous due to the so-called French paradox is resveratrol-3,4´,5-trihydroxystilbene. Resveratrol is a stress metabolite formed in the grapevine in response to abiotic (UV irradiation) and biotic stresses (Botrytis cinerea). UV irradiation transforms trans isomer to cis form. But according the recent literature cis resveratrol |
Klíčová slova oddělená středníkem |
resveratrol; moravian red wine; climatic conditions |
Stránka www, na které se nachází výsledek |
- |
DOI výsledku |
- |
Odkaz na údaje z výzkumu |
- |