Zpět na hledáníBeer and beer-based beverage contain lignans (2021)výskyt výsledku
Identifikační kód | RIV/62156489:43510/21:43918058 |
---|---|
Název v anglickém jazyce | Beer and beer-based beverage contain lignans |
Druh | J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost) |
Poddruh | J/A - Článek v odborném periodiku je obsažen v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem „Article“, „Review“ nebo „Letter“ (Jimp) |
Jazyk | eng - angličtina |
Vědní obor | 21101 - Food and beverages |
Rok uplatnění | 2021 |
Kód důvěrnosti údajů | S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku | 5 |
Počet tvůrců celkem | 8 |
Počet domácích tvůrců | 2 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců | Josef Balík (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 1231154, orcid: 0000-0001-9551-2006, scopusid: 26323461300, researcherid: K-3325-2018) Pavel Híc (státní příslušnost: SK - Slovenská republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 5942586, orcid: 0000-0003-1139-4845, scopusid: 24176690100, researcherid: AAF-2046-2019) Milan Houška (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Bo-Anne Rohlik (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Pavel Smetana (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Libor Smutek (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Jan Tříska (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Naděžda Vrchotová (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v anglickém jazyce | Lignans are members of a broad group of plant phenols that can positively affect human health. They occur in negligible quantities in processed foodstuffs such as lager beer. The aim of this work was to utilize the high levels of lignans in the knots of spruce trees (Picea abies) to increase the lignans content in beer, without negatively impacting the natural taste and aroma. By means of lignans addition in the forms of spruce knot chips or different extracts made from spruce knots during the wort boiling were produced beer and beer-based beverages with lignans content ranging from 34 to 174 mg/L. |
Klíčová slova oddělená středníkem | α-conidendrin;Spruce knots;Sensory evaluation;Lignan beer;7-hydroxymatairesinol HMR |
Stránka www, na které se nachází výsledek | https://doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8 |
DOI výsledku | https://doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8 |
Odkaz na údaje z výzkumu | - |
Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku
Název periodika | Journal of Food Science and Technology |
---|---|
ISSN | 0022-1155 |
e-ISSN | - |
Svazek periodika | 58 |
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku | 2 |
Stát vydavatele periodika | IN - Indická republika |
Počet stran výsledku | 5 |
Strana od-do | 581-585 |
Kód UT WoS článku podle Web of Science | 000541201300001 |
EID výsledku v databázi Scopus | 2-s2.0-85086736548 |
Způsob publikování výsledku | C - Omezený přístup (Restricted Access) |
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku | - |
Ostatní informace o výsledku
Předkladatel | Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta |
---|---|
Dodavatel | MSM - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) |
Rok sběru | 2022 |
Specifikace | RIV/62156489:43510/21:43918058!RIV22-MSM-43510___ |
Datum poslední aktualizace výsledku | 17.05.2022 |
Kontrolní číslo | 192379492 ( v1.0 ) |
Informace o dalších výskytech výsledku dodaného stejným předkladatelem
Dodáno MZe v roce 2022 | RIV/62156489:43510/21:43918058 v dodávce dat RIV22-MZE-43510___ |
---|
Informace o dalších výskytech výsledku dodaného ostatními předkladateli
Dodáno MZe v roce 2021 | RIV/00027022:_____/21:1107 v dodávce dat RIV21-MZE-00027022/02:1 předkladatelem Výzkumný ústav potravinářský Praha |
---|---|
Dodáno AV ČR v roce 2022 | RIV/86652079:_____/21:00542129 v dodávce dat RIV22-AV0-86652079 předkladatelem Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. |
Dodáno MZe v roce 2022 | RIV/86652079:_____/21:00542129 v dodávce dat RIV22-MZE-86652079 předkladatelem Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. |
Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl
Projekt podporovaný MŠMT v programu EF | EF16_017/0002334 - Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce (2017 - 2021) |
---|