Informační systém výzkumu,
vývoje a inovací

Rejstřík informací o výsledcích

Jednoduché vyhledávání

Zpět na hledáníBeer and beer-based beverage contain lignans (2021)výskyt výsledku

Identifikační kód RIV/62156489:43510/21:43918058
Název v anglickém jazyce Beer and beer-based beverage contain lignans
Druh J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost)
Poddruh J/A - Článek v odborném periodiku je obsažen v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem „Article“, „Review“ nebo „Letter“ (Jimp)
Jazyk eng - angličtina
Vědní obor 21101 - Food and beverages
Rok uplatnění 2021
Kód důvěrnosti údajů S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů.
Počet výskytů výsledku 5
Počet tvůrců celkem 8
Počet domácích tvůrců 2
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců Josef Balík (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 1231154, orcid: 0000-0001-9551-2006, scopusid: 26323461300, researcherid: K-3325-2018)
Pavel Híc (státní příslušnost: SK - Slovenská republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 5942586, orcid: 0000-0003-1139-4845, scopusid: 24176690100, researcherid: AAF-2046-2019)
Milan Houška (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
Bo-Anne Rohlik (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
Pavel Smetana (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
Libor Smutek (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
Jan Tříska (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
Naděžda Vrchotová (státní příslušnost: CZ - Česká republika)
Popis výsledku v anglickém jazyce Lignans are members of a broad group of plant phenols that can positively affect human health. They occur in negligible quantities in processed foodstuffs such as lager beer. The aim of this work was to utilize the high levels of lignans in the knots of spruce trees (Picea abies) to increase the lignans content in beer, without negatively impacting the natural taste and aroma. By means of lignans addition in the forms of spruce knot chips or different extracts made from spruce knots during the wort boiling were produced beer and beer-based beverages with lignans content ranging from 34 to 174 mg/L.
Klíčová slova oddělená středníkem α-conidendrin;Spruce knots;Sensory evaluation;Lignan beer;7-hydroxymatairesinol HMR
Stránka www, na které se nachází výsledek https://doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8
DOI výsledku https://doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8
Odkaz na údaje z výzkumu -

Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku

Název periodika Journal of Food Science and Technology
ISSN 0022-1155
e-ISSN -
Svazek periodika 58
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku 2
Stát vydavatele periodika IN - Indická republika
Počet stran výsledku 5
Strana od-do 581-585
Kód UT WoS článku podle Web of Science 000541201300001
EID výsledku v databázi Scopus 2-s2.0-85086736548
Způsob publikování výsledku C - Omezený přístup (Restricted Access)
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku -

Ostatní informace o výsledku

Předkladatel Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta
Dodavatel MSM - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT)
Rok sběru 2022
Specifikace RIV/62156489:43510/21:43918058!RIV22-MSM-43510___
Datum poslední aktualizace výsledku 17.05.2022
Kontrolní číslo 192379492 ( v1.0 )

Informace o dalších výskytech výsledku dodaného stejným předkladatelem

Dodáno MZe v roce 2022 RIV/62156489:43510/21:43918058 v dodávce dat RIV22-MZE-43510___

Informace o dalších výskytech výsledku dodaného ostatními předkladateli

Dodáno MZe v roce 2021 RIV/00027022:_____/21:1107 v dodávce dat RIV21-MZE-00027022/02:1 předkladatelem Výzkumný ústav potravinářský Praha
Dodáno AV ČR v roce 2022 RIV/86652079:_____/21:00542129 v dodávce dat RIV22-AV0-86652079 předkladatelem Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
Dodáno MZe v roce 2022 RIV/86652079:_____/21:00542129 v dodávce dat RIV22-MZE-86652079 předkladatelem Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.

Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl

Projekt podporovaný MŠMT v programu EF EF16_017/0002334 - Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce (2017 - 2021)
Vyhledávání ...