Zpět na hledáníBiologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation (2005)výskyt výsledku
Identifikační kód | RIV/62156489:43510/05:00007556 |
---|---|
Název v anglickém jazyce | Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation |
Druh | D - Stať ve sborníku |
Jazyk | eng - angličtina |
Obor - skupina | G - Zemědělství |
Obor | GM - Potravinářství |
Rok uplatnění | 2005 |
Kód důvěrnosti údajů | S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku | 1 |
Počet tvůrců celkem | 10 |
Počet domácích tvůrců | 3 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců | Josef Balík (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 1231154) Marie Kyseláková (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 6558127) Jaromír Veverka (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 9867546) Milan Houška (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Danuše Lefnerová (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Kamila Loučková (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Jan Strohalm (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Jiří Totušek (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Jan Tříska (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Naděžda Vrchotová (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v anglickém jazyce | In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine (resveratrol and other phenolic compounds) and their distribution in theberries and stems of the Saint Laurent red vine variety was investigated. Amount of resveratrol and catechin in Vitis vinifera plants was compared with their amount in Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis and Reynoutria x bohemica. As a vegetable example, broccoli as a very promising vegetable containing glucosinolates, especially glucoraphanin and their enzymatic (myrosinase) decomposition product sulforaphane, that are regarded as anti-cancer and anti-mutagenic agents. The main focus was devoted to the development of sulforaphane analysis, further to the effect of juice preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the |
Klíčová slova oddělená středníkem | Reynoutria japonica; broccoli; grape; high pressure treatment; resveratrol; sulforaphane; vinification; wine |
Stránka www, na které se nachází výsledek | - |
DOI výsledku | - |
Odkaz na údaje z výzkumu | - |
Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku
Název sborníku | Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy |
---|---|
ISBN | 80-7194-748-2 |
ISSN | - |
e-ISSN | - |
Počet stran výsledku | 2 |
Strana od-do | 30-31 |
Název nakladatele | Univerzita Pardubice |
Místo vydání | Pardubice, Czech Republic |
Místo konání akce | - |
Datum konání akce | - |
Typ akce podle státní příslušnosti účastníků | - |
Kód UT WoS článku podle Web of Science | - |
EID výsledku v databázi Scopus | - |
Ostatní informace o výsledku
Předkladatel | Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta (Lednice) |
---|---|
Dodavatel | MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe) |
Rok sběru | 2006 |
Specifikace | RIV/62156489:43510/05:00007556!RIV06-MZE-43510___ |
Datum poslední aktualizace výsledku | 07.09.2006 |
Kontrolní číslo | 10295393 |
Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl
Projekt podporovaný MZe v programu QD | QD1155 - Vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech (2001 - 2005) |
---|