Identifikační kód |
RIV/27184145:_____/09:0R000099 |
Název v původním jazyce | Vliv odrůdy, technologie pěstování a lokality na produkci škrobu a bioethanolu u vybraných odrůd pšenice seté |
Název v anglickém jazyce |
Impact of variety, agronomic technology and locality to starch and bioethanol production in the set of selected wheat vcarieties |
Druh |
J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost) |
Poddruh |
- |
Jazyk |
cze - čeština |
Obor - skupina |
G - Zemědělství |
Obor |
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy |
Rok uplatnění |
2009 |
Kód důvěrnosti údajů |
S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku |
2 |
Počet tvůrců celkem |
4 |
Počet domácích tvůrců |
1 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců |
Tibor Sedláček (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 3549151) Václav Dvořáček (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Pavel Růžek (státní příslušnost: CZ - Česká republika) Radek Vavera (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v původním jazyce | Tato práce je zaměřena na nepotravinářské využití pšenice s důrazem pro produkci škrobu a bioethanolu. Po prvním roce řešení, do kterého bylo zařazeno sedm odrůd pšenice seté (Barroko (A), Biscay (C), Cubus (A), Florett (C), Ilias (A-E), Meritto (B) a Rheia (B)) pěstovaných při dvou různých technologiích zpracování půdy (minimální s orbou do 0,22 m, resp. minimální zpracování do 0,1 m resp.), dvou intenzitách výživy a ochrany rostlin a na dvou lokalitách (Praha Ruzyně a Chrášťany u Rakovníka), byla zjištěna významná závislost výtěžnosti bioethanolu z jednotky plochy na lokalitě, odrůdě i technologii pěstování. Nižší intenzita pěstování (nižší hnojení N, bez aplikace fungicidů a morforegulátorů růstu) s konvenčním zpracováním půdy vedly na obou lokalitách k vyššímu podílu obsahu škrobu v zrně a tím vyšší výtěžnosti bioethanolu na sušinu zrna. Navzdory nižší efektivitě výtěžnosti škrobu a bioethanolu při zvýšené úrovni hnojení i ošetření porostů došlo při tomto způsobu pěstování k průkaz |
Popis výsledku v anglickém jazyce |
This work is aimed to non-food use of wheat with emphasis to starch and bioethanol production. After first year of experiments, in which seven varieties (Barroko, Biscay, Cubus, Florett, Illias, Meritto and Rheia) planted under two different agronomic technologies at the twoo locations (Prague Ruzyně and Chrášťany u Rakovníka) were tested, significant relation between bioethanol yield and location, variety and agronomic technology was found. Lower intensity of agronomic technology led to higher starch content and higher ethanol conversion efficiency. |
Klíčová slova oddělená středníkem |
wheat starch bioethanol |
Stránka www, na které se nachází výsledek |
- |
Odkaz na údaje z výzkumu |
- |