Identifikační kód |
RIV/00216224:14740/12:00058653 |
Název v anglickém jazyce |
STUDY OF THE ADDITIVE PROPERTIES OF THE CARBOHYDRATE AROMATIC CH-Pi INTERACTION BY THE DFT AND AB INITIO CALCULATIONS |
Druh |
O - Ostatní výsledky, které nelze zařadit do žádného z definovaných druhů výsledků |
Jazyk |
eng - angličtina |
Obor - skupina |
C - Chemie |
Obor |
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie |
Rok uplatnění |
2012 |
Kód důvěrnosti údajů |
S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku |
2 |
Počet tvůrců celkem |
4 |
Počet domácích tvůrců |
3 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců |
Jaroslav Koča (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 4347374) Stanislav Kozmon (státní příslušnost: SK - Slovenská republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 8988250) Radek Matuška (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 8499896) Vojtěch Spiwok (státní příslušnost: CZ - Česká republika, vedidk: 9836861) |
Popis výsledku v anglickém jazyce |
The CH/pi interactions that occur between carbohydrates and aromatic amino-acids are strongly involved in carbohydrate-recognition process. However, their influence to the recognition process has been underestimated for a long time. It has been recentlyshown that the strength of the CH/pi interactions is comparable to classical hydrogen bond. Presented computational study aims to describe the degree of additivity of the CH/pi interaction analyzing the interaction energy of carbohydrate-benzene complexes with monodentate (one CH/pi contact) and bidentate (two CH/pi contacts) carbohydrate-naphtalene complexes. All model complexes were optimized at DFT-D BP/def2 TZVPP level of theory, followed by refinement of interaction energies at highly-correlated and accurate CCSD(T)/CBS level. Also Boltzmann weighted populations of naphtalene/carbohydrate complexes were calculated for each carbohydrate apolar face.Deeper analysis discovers certain measurable degree of additivity. |
Klíčová slova oddělená středníkem |
dispersion interaction carbohydrates ch/pi |
Stránka www, na které se nachází výsledek |
- |
Odkaz na údaje z výzkumu |
- |