Identifikační kód |
RIV/00216224:14740/11:00049970 |
Název v anglickém jazyce |
STUDY OF THE CARBOHYDRATE CH/pi INTERACTIONS FAVOURABLE REGIONS IN THE CARBOHYDRATE SURROUNDINGS |
Druh |
O - Ostatní výsledky, které nelze zařadit do žádného z definovaných druhů výsledků |
Jazyk |
eng - angličtina |
Obor - skupina |
C - Chemie |
Obor |
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie |
Rok uplatnění |
2011 |
Kód důvěrnosti údajů |
S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku |
2 |
Počet tvůrců celkem |
4 |
Počet domácích tvůrců |
3 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců |
Jaroslav Koča (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 4347374) Stanislav Kozmon (státní příslušnost: SK - Slovenská republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 8988250) Radek Matuška (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 8499896) Vojtěch Spiwok (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v anglickém jazyce |
Molecular recognition of carbohydrates by proteins plays a key role in many biological processes including immune response, pathogen entry into a cell, cell-cell adhesion and so forth1-5. Recent studies show that key role in protein - saccharide recognition may play dispersive interactions, such as CH/pi interactions of aromatic amino acids with non polar faces of carbohydrates. In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for theability to interact via CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes. The 3D relaxed scans were performed at the SCC-DFTB-D level with 3 757 grid points for both carbohydrate hydrophobic sides. The interaction energy of all grid points was recalculated at the DFT-D BP/def2-TZVPP level. |
Klíčová slova oddělená středníkem |
CARBOHYDRATE; CH/pi INTERACTION; DFT-D |
Stránka www, na které se nachází výsledek |
- |
Odkaz na údaje z výzkumu |
- |