Zpět na hledáníRequirements on properties and characters of wheat species grown in organic system (2011)výskyt výsledku
Identifikační kód | RIV/00027006:_____/11:00001896 |
---|---|
Název v anglickém jazyce | Requirements on properties and characters of wheat species grown in organic system |
Druh | D - Stať ve sborníku |
Jazyk | eng - angličtina |
Obor - skupina | G - Zemědělství |
Obor | GE - Šlechtění rostlin |
Rok uplatnění | 2011 |
Kód důvěrnosti údajů | S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku | 1 |
Počet tvůrců celkem | 6 |
Počet domácích tvůrců | 4 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců | Dagmar Janovská (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 1434225) Martin Káš (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 4175077) Alena Poštová (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 5606934) Zdeněk Stehno (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 8495114) I. Capouchová (státní příslušnost: CZ - Česká republika) P. Konvalina (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v anglickém jazyce | With the aim to compare suitability of wheat species for organic cultivation, there were evaluated spring forms of spelt, emmer, einkorn and common wheat on the fields certified for organic farming. Particular attention was paid to the characters valuable for organic growing system. Einkorn and alternative forms of common wheat had more prostrate tufts, suitable for competitiveness to weeds, than emmer, spelt and check varieties of common wheat. Longer distance of spike from flag leaf was observed in einkorn and common wheat. Higher number of days from flowering to ripeness (grain filling period) was identified in einkorn, spelt and alternative common wheat. Index of lodging of tested wheat species was very similar except check varieties with higher resistance to lodging. Hulled wheat species contained higher proportions of crude protein and wet gluten than common wheat. However, bread making properties were not so suitable. Only spelt approached common wheat in most bread making param |
Klíčová slova oddělená středníkem | wheat species; organic farming; biological characters; quality |
Stránka www, na které se nachází výsledek | - |
Odkaz na údaje z výzkumu | - |
Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku
Název sborníku | New findings in organic farming research and their possible use for Central and Eastern Europe |
---|---|
ISBN | 978-80-87371-12-1 |
ISSN | - |
e-ISSN | - |
Počet stran výsledku | 5 |
Strana od-do | 99-103 |
Název nakladatele | Bioinstitut, Olomouc |
Místo vydání | Olomouc |
Místo konání akce | Prague, Czech University of Life Sciences |
Datum konání akce | 2011 |
Typ akce podle státní příslušnosti účastníků | EUR - Evropská |
Kód UT WoS článku podle Web of Science | - |
EID výsledku v databázi Scopus | - |
Ostatní informace o výsledku
Předkladatel | Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. |
---|---|
Dodavatel | MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe) |
Rok sběru | 2012 |
Specifikace | RIV/00027006:_____/11:00001896!RIV12-MZE-00027006 |
Datum poslední aktualizace výsledku | 25.05.2012 |
Kontrolní číslo | 13232481 |
Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl
Projekt podporovaný MZe v programu QH | QH82272 - Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství (2008 - 2012) |
---|---|
Výzkumný záměr podporovaný MZe | MZE0002700604 - Udržitelné systémy pěstování zemědělských plodin pro produkci kvalitních a bezpečných potravin, krmiv a surovin (2009 - 2013) |