Identifikační kód |
RIV/00027006:_____/10:00001175 |
Název v anglickém jazyce |
Rheological parameters of white flour and whole flour in modern wheat varieties evaluated by mixolab new profiler system |
Druh |
D - Stať ve sborníku |
Jazyk |
eng - angličtina |
Obor - skupina |
G - Zemědělství |
Obor |
GE - Šlechtění rostlin |
Rok uplatnění |
2010 |
Kód důvěrnosti údajů |
S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů. |
Počet výskytů výsledku |
1 |
Počet tvůrců celkem |
4 |
Počet domácích tvůrců |
3 |
Výčet všech uvedených jednotlivých tvůrců |
Václav Dvořáček (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 4709519) Jana Chrpová (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 2129485) Ludmila Papoušková (státní příslušnost: CZ - Česká republika, domácí tvůrce: A, vedidk: 4955978) V. Horáková (státní příslušnost: CZ - Česká republika) |
Popis výsledku v anglickém jazyce |
The aim of this work was to verify the Mixolab rheological system as an effective tool for the baking quality prediction of selected winter wheat varieties registered in the Czech Republic and to characterize relations among rheological parameters measured for white flour and whole flour of identical varieties. The six rheological criteria (Absorption, Mixing, Gluten, Viscosity, Amylase and Retrogradation) with numeral indexes (1-9) were obtained by a new upgraded programme of the Mixolab system (Mixolab Profiler). The other indirect wheat technological characteristics: Zeleny sedimentation, content of crude protein, content of starch, falling number and specific weight were received from ÚKZÚZ. The significant correlations were found between mixolab parameters and standard technological characteristics. The mixolab rheological parameters obtained for both flour categories confirmed mutual similarities with significant correlations within the range of 0.47 to 0.91. |
Klíčová slova oddělená středníkem |
mixolab; wheat; white flour; whole flour; baking quality |
Stránka www, na které se nachází výsledek |
- |
Odkaz na údaje z výzkumu |
- |