Informační systém výzkumu,
vývoje a inovací

Centrální evidence výzkumných záměrů

Jednoduché vyhledávání

Zpět na hledáníMZE-M04-99-01 - Optimalizace výživy obyvatelstva zvýšením komplexní kvality potravin a uplatnění nových technologii a techniky (1999-2003, MZE)

Identifikační kód MZE-M04-99-01
Důvěrnost údajů S - Není předmětem státního či obchodního tajemství a data lze v souladu s právními předpisy poskytnout do veřejně přístupných informačních systémů včetně mezinárodních
Název záměru v českém jazyce Optimalizace výživy obyvatelstva zvýšením komplexní kvality potravin a uplatnění nových technologii a techniky
Poskytovatel MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
Kategorie VaV -
Hlavní obor - skupina G - Zemědělství
Hlavní obor GM - Potravinářství
Vedlejší obor EI - Biotechnologie a bionika
Další vedlejší obor CB - Analytická chemie, separace
Zahájení řešení 1999
Ukončení řešení 2003
Datum posledního uvolnění účelové podpory -
Číslo smlouvy -
Poslední stav řešení U - Ukončený, tj. výzkumný záměr, který skončil v roce 2009 a v roce sběru dat 2010 se dodávají údaje předepsané pro ukončené a zastavené výzkumné záměry
tis. Kč **
Finance záměru
19992000200120022003celkem
Výše podpory ze státního rozpočtu2 903 000,0029033 250 000,0032506 565 000,0065657 768 000,0077688 776 000,00877629 262 000,0029262
Ostatní veřejné zdroje financování-----71 375 000,0071375
Celkové uznané náklady20 784 000,002078422 944 000,002294422 506 000,002250622 627 000,002262711 776 000,0011776100 637 000,00100637
Typčerpanéčerpanéčerpanéčerpanéčerpané

** Finance v tisících Kč jsou automaticky zaokrouhleny z částky v jednotkách Kč s přesností na 2 desetinná místa

Cíle řešení v českém jazyce Cílem výzkumu je vyšší zhodnocení zemědělských surovin, především domácího původu ve zdravotně nezávadných potravinách. Jde především o problematiku výživy pro skupiny populace se specifickými požadavky, funkčních potravin a možnosti využití dosud nevyuživaných surovin. K naplnění cíle se výzkum v oblasti technologií a techniky bude zabývat vlivy zpracovatelských postupů a kulinárních úprav na kvalitu potravin uplatněním nových technologii a techniky, matematickým modelovaním operací a procesů a budovaním CPTT, které slouží k poloprovoznímu ověřování nových technologií. Nedílnou součástí záměru je vývoj metod pro hodnocení kvality surovin a potravin.
Klíčová slova v anglickém jazyce raw materials;wholesome foods;functional foods;nutritional;sensorial;quality foods;technlogy;engineering;mathematical modelling;evaluation;detection
Kontrolní číslo stavu záměru v letech 1999: 32943111
2000: 32943925
2001: 32954186
2002: 33164556
2003: 33166865
2004: 33167713
Datum dodání posledního záznamu o záměru 09.06.2004
Systémové označení dodávky dat CEZ/2004/MZE/MZE400/U/N/2:1

Účastníci záměru

Počet příjemců 1
Počet dalších účastníků záměru 0
Příjemce Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
ŘešitelIng. Jiří Celba, CSc. (státní příslušnost: CZ - Česká republika, vedidk: 7957769)

tis. Kč **
Finance účastníků záměruPoznámka: Finance účastníků záměru jsou sledovány od roku 2007

Celkové uznané náklady19992000200120022003
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.0,0000,0000,0000,0000,000
Výše podpory ze státního rozpočtu19992000200120022003
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.0,0000,0000,0000,0000,000

** Finance v tisících Kč jsou automaticky zaokrouhleny z částky v jednotkách Kč s přesností na 2 desetinná místa

Výsledky výzkumných záměrů v RIV

Počet výsledků záměru v RIV celkem 63
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/00:00000002 - Současný stav, možnosti a předpoklady potravinářského strojírenství (2000)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/01:00000035 - Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy (2001)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/01:00000037 - Přehled metod stanovení vitaminů v potravinách (2001)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/01:00000039 - Database of physical properties of foods: subgroup of mechanical and rheological properties (2001)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/01:00000044 - Use of helical ribbon mixer for measurement of rheological properties of fruit pulps (2001)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/01:00000046 - Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou (2001)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/01:00000062 - Dielectric properties of mashed potatoes (2002)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/02:00000062 - Dielectric properties of mashed potatoes (2002)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/02:00000064 - High pressure application for the food processing in the Czech Republic (2002)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/02:00000065 - Microwave Heating - the Influence of Oven and Load Parameters on the Power Absorbed in the Heated Load (2002)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/02:00000066 - Temperature Profiles in Dough Products during Microwave Heating with Susceptors (2002)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/02:00000067 - Residence Time Distribution during Egg Yolk Pasteurisation (2002)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/02:00000070 - Antioxidační aktivita pohanky (2002)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/02:00000073 - Pohanková nať v potravinách (2002)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/02:00000074 - Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce (2002)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/02:00000075 - Vliv ošetření velmi vysokým tlakem na mechanické vlastnosti zeleniny (2002)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/02:00000076 - Vliv vysokého tlaku na reologické vlastnosti a zdravotní nezávadnost žloutků (2002)
Výsledek druhu D RIV/00027022:_____/02:00000077 - The role of research and the present status of analytical methods for prooving food authenticity (2002)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/02:00007799 - Vodní aktivita a kvalita potravin (2002)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/03:00007648 - Výrobky pro diabetiky dostupné na trhu v České republice (2003)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/03:00007678 - Hypericin a jeho fyziologické účinky (2003)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/03:00007680 - Rotational Rheometry Using Complex Geometries-A Review (2003)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/03:00007681 - Experimental study of vacuum cooling of cooked beef in soup (2003)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/03:00007683 - Physical Properties of Milk Fat (2003)
Výsledek druhu P RIV/00027022:_____/03:00007685 - Tepelná sterilizace sušeného práškového vaječného bílku (2004)
Výsledek druhu M RIV/00027022:_____/03:00007690 - Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin (2003)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/03:00007712 - Nejbohatší zdroj rutinu (2003)
Výsledek druhu M RIV/00027022:_____/03:00008013 - Teorie a praxe měření vodní aktivity a její význam pro zvýšení bezpečnosti potravin. I_2003 (2003)
Výsledek druhu M RIV/00027022:_____/03:00008014 - Teorie a praxe měření vodní aktivity a její význam pro zvýšení bezpečnosti potravin. II_2003. (2003)
Výsledek druhu G RIV/00027022:_____/12:00000293 - Optimalizace přípravy křehkých jablečných plátků (2012)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000140 - Obiloviny - zdroj tokoferolů a tokotrienolů (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000144 - Obiloviny ve funkčních potravinách (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000145 - Chemické složení zrna amarantu (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000147 - Vliv některých rostlinných olejů na vybrané mikroorganismy (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000148 - Vliv suplementace selenem na hladiny selenoenzymů, hormonů štítné žlázy a hmotnost potkanů (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000149 - Bacteriologické enzymy v ochraně potravin (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000150 - Kinetické parametry modifikovaného lysozymu (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000151 - Specifita hydrofóbně substituovaného lysozymu proti gram-negativním nakteriím (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000152 - Purifikace hepatopankreatické laktát dehydrogenásy (EC 1.1.1.27) (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000153 - Jednostupňová separace laktát dehydrogenásy thiofilní chromatografií (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000154 - Aspartové proteásy hepatopankreatu kapra (Cyprinus carpio) a žaludku pstruha duhového (Salmo gradneri) (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000155 - Částečná purifikace a charakterizace superoxid dismutasy hepatopankreatu kapra (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000157 - Stanovení obsahu kyseliny fytové v potravinářských surovinách rostlinného původu (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000158 - Sezónní změny aktivity vybraných oxireductas v hepatopankreatu kapra (Cyprinus carpio) (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000159 - Aminokyselinové složení vybraných druhů sladkovodních ryb (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000160 - Antibakteriální spektrum lysozymu a modifikovaného lysozymu proti vybraným mikroorganismům Sbírky průmyslových mikroorganismů RIFIS (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000161 - Thyofilní chromatografie laktát dehydrogenásy (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000164 - Aminokyselinové složení masa sladkovodních ryb (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000166 - Vybrané charakteristiky mlékařských kultur a vybraných frakcí zrn jarního ječmene s parciálním vlivem na metabolismus žlučových kyselin (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000167 - Příspěvek ke studiu metabolisace PCB u kapra obecného (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000172 - Modelování rozvoje Escherichia coli O57.H7 ve výrobě tvrdých sýrů pomocí modelů Food MicroModel a USDA Pathogen Modelling Program 21 (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000173 - Změny v technologických vlastnostech laktokokových mlékařských kultur I. fermentace sacharózy a tvorba exopolysacharidů kmenem Lactococue lactis subsp. lactis 347 (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000177 - Textura bramborových hlíz po vysokotlakém zpracování (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000178 - Rheologické vlastnosti tekutých potravin při zvýšené teplotě (1998)
Výsledek druhu C RIV/00027022:_____/98:00000179 - Tepelná historie kuřat v průběhu zpracování a dopravy pro FFM analýzy růstu mikrobiálního rizika (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000182 - Teplota v domácí chladničce (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000183 - Aplikace vysopkého tlaku při ošetření potravin (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000184 - Reologické vlastnosti ovocných dření v průběhu zahušťování (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000185 - Závislost tepelného efektu metalizovaných folií pro mikrovlnný ohřev na stupni jejich pokovení (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000186 - Rozložení teplot ve vrstvě potraviny ohřívané mikrovlnami (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000187 - Výrobky pro mikrovlnný ohřev (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000191 - Spektrofotometrické stanovení jódu, jeho obsah a stabilita ve vybraných surovinách a výrobcích (1998)
Výsledek druhu J RIV/00027022:_____/98:00000192 - Možnosti využití předpovědní mikrobiologie ve Stanovení kritických bodů a hygieny potravin (1998)

Hodnocení dokončeného záměru

Hodnocení výsledků V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků řešení česky Cíle byly splněny na velmi dobré úrovni. Řešením výzkumného záměru byly získány nové a kvalitní podklady pro možnost zlepšení kvality potravin. Při řešení byla získána řada poznatků.
Vyhledávání ...