Informační systém výzkumu,
vývoje a inovací

Rejstřík informací o výsledcích

Jednoduché vyhledávání

Zpět na hledáníBiological Properties of Vitamins of the B-Complex, Part 1: Vitamins B-1, B-2, B-3, and B-5 (2022)detail výsledku

Identifikační kód RIV/00216208:11160/22:10450026
Název v anglickém jazyce Biological Properties of Vitamins of the B-Complex, Part 1: Vitamins B-1, B-2, B-3, and B-5
Druh J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost)
Poddruh J/A - Článek v odborném periodiku je obsažen v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem „Article“, „Review“ nebo „Letter“ (Jimp)
Jazyk eng - angličtina
Vědní obor 30104 - Pharmacology and pharmacy
Rok uplatnění 2022
Kód důvěrnosti údajů S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů.
Počet výskytů výsledku 2
Popis výsledku v anglickém jazyce This review summarizes the current knowledge on essential vitamins B-1, B-2, B-3, and B-5. These B-complex vitamins must be taken from diet, with the exception of vitamin B-3, that can also be synthetized from amino acid tryptophan. All of these vitamins are water soluble, which determines their main properties, namely: they are partly lost when food is washed or boiled since they migrate to the water; the requirement of membrane transporters for their permeation into the cells; and their safety since any excess is rapidly eliminated via the kidney. The therapeutic use of B-complex vitamins is mostly limited to hypovitaminoses or similar conditions, but, as they are generally very safe, they have also been examined in other pathological conditions. Nicotinic acid, a form of vitamin B-3, is the only exception because it is a known hypolipidemic agent in gram doses. The article also sums up: (i) the current methods for detection of the vitamins of the B-complex in biological fluids; (ii) the food and other sources of these vitamins including the effect of common processing and storage methods on their content; and (iii) their physiological function.
Klíčová slova oddělená středníkem essential;pantothenic acid;niacin;riboflavin;thiamine
Stránka www, na které se nachází výsledek https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=c5mz-MllO8
DOI výsledku 10.3390/nu14030484
Odkaz na údaje z výzkumu -

Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku

Název periodika Nutrients
ISSN 2072-6643
e-ISSN -
Svazek periodika 14
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku 3
Stát vydavatele periodika CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku 84
Strana od-do 484
Kód UT WoS článku podle Web of Science 000760483600001
EID výsledku v databázi Scopus 2-s2.0-85123088255
Způsob publikování výsledku A - Open Access
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku -

Informace o všech výskytech výsledku v rámci detailu výsledku

Dodáno MŠMT v roce 2023 RIV/00216208:11160/22:10450026 v dodávce dat RIV23-MSM-11160___ předkladatelem Univerzita Karlova / Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Dodáno MZ v roce 2023 RIV/00179906:_____/22:10450026 v dodávce dat RIV23-MZ0-00179906 předkladatelem Fakultní nemocnice Hradec Králové

Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl

Podpora / návaznosti Institucionální podpora na rozvoj výzkumné organizace
Specifický výzkum na vysokých školách, poskytovatel MŠMT
Vyhledávání ...