Informační systém výzkumu,
vývoje a inovací

Rejstřík informací o výsledcích

Jednoduché vyhledávání

Zpět na hledáníPotrava jako důležitá součást maximalizace účinku a minimalizace rizik farmakoterapie - absorpce a gastrointestinální tolerance (2020)detail výsledku

Identifikační kód RIV/00216208:11160/20:10418948
Název v původním jazycePotrava jako důležitá součást maximalizace účinku a minimalizace rizik farmakoterapie - absorpce a gastrointestinální tolerance
Název v anglickém jazyce Food as an important part of maximizing the effect and minimizing the risks of pharmacotherapy - absorption and gastrointestinal tolerance
Druh J - Recenzovaný odborný článek (Jimp, Jsc a Jost)
Poddruh J/B - Článek v odborném periodiku je obsažen v databázi SCOPUS společnosti Elsevier s příznakem „Article“, „Review“ nebo „Letter“ (Jsc)
Jazyk cze - čeština
Vědní obor 30104 - Pharmacology and pharmacy
Rok uplatnění 2020
Kód důvěrnosti údajů S - Úplné a pravdivé údaje o výsledku nepodléhající ochraně podle zvláštních právních předpisů.
Počet výskytů výsledku 3
Popis výsledku v původním jazyceÚvod a cíl práce: Potrava může zásadně ovlivnit terapeutickou hodnotu léčivého přípravku a je třeba na ni pamatovat při tvorbě individuálního léčebného plánu pacienta. Pro odhalení, zhodnocení a zvládnutí interakce potrava-léčivo je nezbytné aktivní zapojení lékaře, farmaceuta, sestry, nutričního terapeuta a pacienta. Cílem práce bylo provést analýzu perorálních léčiv obchodovaných v České republice, u kterých potrava ovlivňuje jejich absorpci nebo toleranci léčby stran gastrointestinální snášenlivosti, a poskytnout tak možnost využít těchto informací v klinické praxi k individualizaci farmakoterapie s ohledem na účinnost a bezpečnost farmakoterapie. Metodika: Léčivé přípravky byly vyhledávány dle anatomicko-terapeuticko-chemické klasifikace pomocí faktografické databáze AISLP a získané výsledky byly porovnány s databázemi IBM Micromedex, UpToDate Anywhere a Drugbank. Do závěrečného přehledu byly zahrnuty pouze léčivé látky, kde se takto podařilo dohledat důvod či způsob ovlivnění léčiva potravou. Výsledky: Bylo identifikováno 212 léčivých látek, na které má podání potravy vliv, z toho 94 léčivých látek bylo zařazeno do výsledného přehledu. Závěr: Načasování, složení potravy a nápojů si zaslouží pozornost. Zapojení farmaceuta při tvorbě a kontrole systémových opatření ve zdravotnických zařízeních je dalším krokem ke zlepšení péče o pacienty.
Popis výsledku v anglickém jazyce Introduction and aim: Food can significantly affect the therapeutic value of a drug, therefore, it is necessary to keep it in mind when creating an individual treatment plan for a patient. The active involvement of physician, pharmacist, nurse, nutritional therapist, and patient is essential to identify, evaluate, and manage the food-drug interaction. The aim of this paper was to analyse oral drugs marketed in the Czech Republic, in which food affects their absorption or gastrointestinal tolerance. Secondly, to provide opportunity to apply identified information in clinical practice in terms of pharmacotherapy individualization with respect to efficacy and safety of pharmacotherapy. Methods: Drugs were searched according to the anatomical-therapeutic-chemical classification using the factographic database AISLP. The obtained results were compared with the databases IBM Micromedex, UpToDate Anywhere, and Drugbank. Only active substances with available information on the reason or way of influencing the drug by food were included in the final review. Results: A total of 212 active substances affected by food administration were identified, of which 94 active substances were included in the final review. Conclusion: The timing, composition of food and beverages deserve attention with respect to drug administration. The involvement of pharmacist in forming and controlling the systemic measures in healthcare facilities is another step towards improving patient care.
Klíčová slova oddělená středníkem minimizing the risks of pharmacotherapy;maximizing the effect of pharmacotherapy;drug absorption;food
Stránka www, na které se nachází výsledek https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=r36kr5o39M
DOI výsledku 10.36290/far.2020.020
Odkaz na údaje z výzkumu -

Údaje o výsledku v závislosti na druhu výsledku

Název periodika Klinická farmakologie a farmacie
ISSN 1212-7973
e-ISSN -
Svazek periodika 34
Číslo periodika v rámci uvedeného svazku 3
Stát vydavatele periodika CZ - Česká republika
Počet stran výsledku 8
Strana od-do 108-115
Kód UT WoS článku podle Web of Science -
EID výsledku v databázi Scopus 2-s2.0-85097679930
Způsob publikování výsledku A - Open Access
Předpokládaný termín zveřejnění plného textu výsledku -

Informace o všech výskytech výsledku v rámci detailu výsledku

Dodáno MŠMT v roce 2021 RIV/00216208:11160/20:10418948 v dodávce dat RIV21-MSM-11160___/01:1 předkladatelem Univerzita Karlova / Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Dodáno MZ v roce 2021 RIV/00064203:_____/20:10418948 v dodávce dat RIV21-MZ0-00064203/01:1 předkladatelem Fakultní nemocnice v Motole
Dodáno MZ v roce 2021 RIV/00216208:11160/20:10418948 v dodávce dat RIV21-MZ0-11160___/01:1 předkladatelem Univerzita Karlova / Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Odkazy na výzkumné aktivity, při jejichž řešení výsledek vznikl

Projekt podporovaný MZ v programu NU NU20-09-00257 - Bezpečnost podávání léků sestrou na vybraných lůžkových odděleních nemocnic (2020 - 2023)
Podpora / návaznosti Institucionální podpora na rozvoj výzkumné organizace
Specifický výzkum na vysokých školách, poskytovatel MŠMT
Vyhledávání ...